SIMPOZIJUM O MILANSKOM EDIKTU 
04/09/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 3. Septembar - Danas je počeo trodnevni Simpozijum "Milanski edikt - Konstantin Veliki" u organizaciji Katoličke crkve na Kosovu, Instituta za istoriju, Instituta za Albanologiju, Univerziteta u Prištini "Hasan Priština" i Instituta za arheologiju. 
 
Ovaj događaj obeležava 1700 godina od Milanskog edikta, koji su izdali Konstantin Veliki, koji j kontrolisao zapadni deo Rimskog carstva, i Licinije koji je vladao Balkanom. Ovaj dokument je označio kraj progonstva Hrišćana i dao podršku  verskoj slobodi za sve u Rimskom carstvu.
 
Podržan od strane Ministarstva inostranih poslova, Simpozijum se održava od 3. do 5. septembra, i počinje izložbom istorijskih mapa, dajući uvid u staru kartografiju koja se odnosi na Konstantina i Milanski edikt. 
 
Ministar spoljnih poslova Republike Kosovo, Petrit Selimi, je otvorio izložbu. Najvažniji deo izložbe je Tabula Militaris Itineraria, takođe poznata kao Tabula Picta, na kojoj su prikazani stari putevi obeleženi u Rimskom carstvu u IV veku. Izložba će se održati u Narodnoj biblioteci u Prištini od 3. do 7. septembra  2013 .
 
Don Lush Gjergji, Generalni vikar katoličke crkve na Kosovu je rekao:
"Ovaj veoma specifičan i veoma redak prikaz kartografije, označava različite puteve u Rimskom carstvu sa tri poznata centra tog doba doba: Rim, Carigrad i Antioćia. Ovo kartografija označava prelaz iz paganizma u hrišćanstvo nakon edikta Konstantina (313.godine), a bila je štampana prvi put 1793. godine na dvanaest folija papira dugom 8 metara, kao redak dokument tog istorijskog perioda, koji je takođe veoma dragocen za naš ilirsko - albanski svet."
 
Arben Arifi iz Instituta za istoriju je rekao:
"Život Konstantina Velikog je bio pozitivan u smislu da je on smatrao temelje hrišćanstva kao zvaničnu religiju Rimskog carstva i time je dramatično iznenada promenio tok Zapadne civilizacije. Ovo je bila jedna od najmoćnijih transformacije istorije. Kao što možemo videti u Enciklopediji rimskih vladara, u delu "De Imperatoribus Romanis", Konstantin Veliki je s pravom nazivan najvažnij car kasne antike."
 
Drugi dan simpozijuma će otvoriti Ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hoxhaj.
 
Hoxhaj će održat o ličnosti i ulozi Konstantina Velikog, autora Milanskog edikta, osnovnog akta zapadne civilizacije. 
 
Poznati istoričari i stručnjaci iz Italije, Hrvatske, Albanije, i Francuske će održati predavanja o različitim temama kao što su istorijski značaj Milanskog edikta, kao i ličnost, dostignuća i nasleđa Konstantina Velikog.
 
Simpozijum se zatvara 5. septembra posetom staroj lokaciji drevnog rimskog grada Ulpijana i svetom mesom i inauguracijom katedrale Blažene Majke Tereza u Prištini povodom 10. godišnjice beatifikacije Majke Tereze.
 
Izvor: Saopštenje
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni